2 Mart 2012 Cuma

Köfteli Brüksel Lahanası Tarifi

Malzemeler
Yarım kilo brüksel lahanası
300 gr köftelik kıyma
1 adet soğan
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı ufalanmış ekmek içi
1 çorba kaşığı soya sosu
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ (kızartma için)

Sos için malzemeler
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı köri sosu
Yarım bardak kaşar rendesi
Karabiber, tuz
Köfteli Brüksel Lahanası Hazırlanışı
Yarım kilo brüksel lahanasını bir tencerede kapağı açık şekilde 10 dakika kadar fazla yumuşamayacak kadar haşlayıp süzün.

Başka bir kapta; kıyma, soğan, sarımsak, ekmek içi, soya sosu, yumurta, tuz ve karabiberi karıştırıp yoğurun.
Bir tavada 2 çorba kaşığı yağı kızdırın.
Ceviz büyüklüğünde yuvarlak şekilde köfteler hazırlayıp yağda kızartın.

Sosun Hazırlanışı:
Nişasta, köri sosu, tuz, karabiber ve sütü karıştırın.
Fazla kaynatmadan muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
Rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını sosa ekleyin. Sosumuz hazır.
Fırın kabını yağlayıp brüksel lahanaları ve köfteleri isteğinize göre dizin.
Hazırladığınız sosu döküp kalan rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpin.
Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.

künefe yapımı

İşte yapımı basit, evde kolayca hazırlayabileceğiniz künefe tarifi.

Tarifin detaylı olmasından korkmayın. İşlem çok basit. Sırasıyla yağ, pekmez, kadayıf, peynir, tekrar kadayıf, yağ pekmez. Tarifte sadece basit sırlar var.
Malzemeler
Yarım kilo tel kadayıf (mümkün olduğu kadar taze, kurumamış)
100 gr kadar tereyağ
Üzerine sürmek için pekmez
Hatay peyniri (Ben bulamadığım için tuzsuz dil peyniri ile yaptım)
Künefe tepsisi
Hazırlanışı
Kabımızın alt kısmına bir güzel tereyağımızı sürüyoruz.
Tereyağının üstüne pekmez sürüyoruz. Pekmez kızarırken rengin güzel olmasını sağlıyor (Pekmeziniz çok yoğunsa biraz su ile sulandırabilirdiniz.)
En zevkli kısmına geldik şimdi.
Kadayıfları elimizle bir güzel koparıyoruz. Sakın bıçakla kesmeyin.
Kabımıza kadayıfları çok kalın olmayacak şekilde seriyoruz.
Üstüne parmaklarımızla iyice bastırıyoruz.
Üzerine peynirlerimizi diziyoruz. (Dil peynirlerini şerit şerit ayırarak dizdim ben)
Peynirlerin üzerine tekrar kadayıfları ekliyoruz.
Bu adım çok önemli kadayıfımızı iyice bastırıyoruz. Mümkün olduğunca bastırabilmek için, başka bir kabın altıyla iyice ezebilirsiniz. Çelik tencere, tava, çaydanlık vs…
En son kadayıfımızın üstüne biraz daha pekmez sürüyoruz. Azıcık da tereyeğımızdan sürüyoruz.
Ocak üstünde kabımızı çevire çevire 8-10 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Çevirirken kabın altına biraz daha tereyağı sürersek iyi olur.
Şerbeti İçin
1 su bardağı su
1 su bardağından 1 parmak kadar az şeker
2-3 damla limon suyu

Önemli Not: Tatlandırıken, tatlı sıcak, şerbet ılık olması gerekiyor

Genel Genel