13 Mart 2012 Salı

Kıl Dönmesi Ameliyatı Ameliyatla Kıl Dönmesi Tedavi

Kıl Dönmesi Ameliyatı

Hastalıkta ameliyat aslında en son çare olarak bilinir. Daha doğrusu oldukça ilerlemeiş vakarlarda mecbur kalınan cerrahi yöntemlerden olan kıl dönmesi ameliyatıda bunlardan birisidir. Hastalığın erken teşhisi ile daha basit tedaviler uygulanabilirken ilerlemiş ve derecesi artmış olan kıl dönmesi hastalıklarında kıl dönmesi tedavisi için ameliyat seçeneğindan başka çare kalmayabilir.

Ameliyatla Kıl Dönmesi Tedavi
Ameliyat denince insanlar sadece kesilip operasyon yapıldıktan sonra tekrardan kesilmiş olan bölge dikilecek ve ameliyat bitecek olarak bilirler değil arkadaşlar ameliyat tek seçenekli değildir her hastalığın iyileştirilmesine yönelik çeşit çeşit ameliyat türleri vardır. Kıl dönmesi ameliyatlarından başlıca 4-5 çeşit ameliyat tekniği bulunuyor bunlar arasında en çok tercih edilen yöntem olan micro sinüsectomi, klasik kıl dönmesi ameliyatı, Açık bırakma, yarı kapama ve kapalı pansumansız ile kıldönmesi flap ameliyatı olarak günümüzde uygulanmaktadır
Micro Sinüsectomi Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl dönmesi ameliyatları arasında gönül rahatlığı ile önerebileceğimiz bir tedavi yöntemi olan micro sinüsectomi diğer kıl dönmesi ameliyatlarına göre çok fazla üstünlüğü bulunmaktadır. Kıl dönmesi ameliyatında işgücü kaybı ve yatma zorunluluğuna son veren bir yöntemdir. Kıl dönmesi tekrarlama riskini nerdeyse tamamiyle ortadan kaldırması ile çok sık tercih edilen kıl dönmesi ameliyatları başında gelmektedir.

Klasik Kıl dönmesi Ameliyatı

İlk yöntem olarak klasik kıl dönmesi ameliyatı hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım. En eski türlerden olan bu ameliyat ile kıl dönmesi bölgesi geniş bir alanı kapsayacak şekilde açılır ve çıkarılan kıl yumağı sonrası açılan cildin uç uca getirilmek kaydıyla dikiş atılır ve 2 hafta kadar sonra dikişler alınmaktadır tavsiye edilen bir yöntem değildir!!

Klasik Ameliyatın Avantaj Dezavantajları
Hasta için pek bir avantajı olduğu söylenemez. 25-30 dakikalık bir opresyason sonucunda yapılan bu işlem sonucunda hastalık tekrarlama riski oldukça yüksektir. Çok fazla ağrıya sebep olan bu yöntemle 2 hafta boyunca pansuman ve yatmanız gerekecektir. Enfeksiyon riskide bulunan klasik kıl dönmesi ameliyatında geniş bir yara izi kalmaktadır.
Kıl Dönmesi Açık Bırakma Ameliyatı

Klasik ameliyattada bahsettiğim gibi hastalık bölgesi geniş bir alan açılır ve kıl yumağı çıkarılında açılan bölgenin dolmaya bırakılır cilt kendi kendini doldurması sebebiyle klasik ameliyata oranla tekrarlama riski daha azdır.

Açık Bırakma Ameliyatı Avantaj ve Dezavantajları
Öncelikle avantajlarından bahsedelim Cerrah için kolaylık sağlayan ve kısa süren bir ameliyat türüdür. Tüm kıl dönmesi vakalarına uyguanan bu yöntemle hasta uyutulma gerekmeksiizn sadece bölgesel anestezi yapılır ve açık yara olmasına karşın hasta 1 hafta içerisinde işine dönebilir. Şimdide dezavantajlarını ele alalım hasta 3 ila 6 ay arasında sürekli pansuman yaptırması gerekmektedir. Fazla ağrı ve ameliyat sonrası geniş bir yara izi kalacaktır. İltihap gelişme riski çok yüksek olup tehlike arzetmesede akıntı ve koku problemi teşkil edecektir.
Kıl Dönmesi Yarı Kapama Ameliyatı
Açık bırakma tekniğinde uygulanan yöntemle hastalık bölgesi açılır kıl yumağı çıkarılmasına müteakiben klasik ameliyatta uygulanan cilt uç uca dikilmek yerine cildin zeminine dikilmek yöntemi ile bir üstteki ameliyat olan açık bırakma tekniğine göre daha az yara kalacak olsada yinede tavsiye edilen bir yöntem değildir.

Yarı Kapama Ameliyatı Avantaj ve Dezavantajları
Avantajları olarak yukarda açık bırakma tekniğinde belirttiğim faydalardan + bir durumu yoktur. Dezavantajları ise Uzun süreli işgücü kaybına neden olur. Oldukça fazla ağrıya sebep olan ve geniş bir yara izi bırakan bu yöntemdede iltihaplanma ve kanamalara neden olmaktadır.

Kıl Dönmesi Kapalı Pansumansız Ameliyat
Türkiyede ve dünyadaki sağlık kurumlarında son yıllarda uygulanan bir yöntem olan ve diğer ameliyatlara göre daha avantajlı olması sebebiyle uygulanışı artmaktadır. Diğer ameliyatların aksine kıl dönmesi olan yerin tam ortasını kesmek yerine bir tarafa kaydırmak sureti ile yapılan kesi sonucunda kıl yumağı çıkarılıp dikiş olarak ise gizli dikiş tabir edilen estetik dikiş olması sebebi ile açıklık kalmaz ve 1 günlük pansuman sonunda pansuman gereği yoktur.

Kapalı Pansumansız Ameliyatı Avantaj ve Dezavantajları
Flap ve diğer ameliyatlara göre daha basittir. çok düşük bir tekrarlama riski bulunan kapalı pansumansız kıl dönmesi ameliyatında pansuman ve bakım gereği yoktur. Dezavantajları ise Kapalı teknik densede açılmaz riski bulunan yöntemde işgücü kaybı uzun sürebiliyor. Bölgesel anestezi uygulanabilir olsada mutlaka narkoz gerektiren bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sonrası, ağrı kaname ve diğer ameliyat yöntemlerindede olduğu gibi zorunlu yatış pozisyonu gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Genel Genel